מחלת חניכיים שמתפתחת גורמת לנזקים כמו נסיגת חניכיים עד התרופפות שיניים ונשירתן. המפתח לשמירה על חניכיים היא קודם כל מודעות לחשיבותה יחד עם הרגלי היגיינה נכונים ומעקב. ישנם מספר טיפולי חניכיים המיועדים למצבים שונים של הבעיה. ככל שהבעיה תתגלה מוקדם יותר, כך יספיק טיפול חניכיים פשוט יותר.
מתי יש צורך בטיפולי חניכיים?
ישנם מספר תסמינים המעידים על בעיה וצורך בקבלת טיפול חניכיים ברמה כלשהי:
- דימום בזמן צחצוח שיניים: מעיד על דלקת חניכיים ברמה כזאת או אחרת
- ריח רע מהפה: יכול להופיע בגלל הדלקת שישנה, הצטברות החיידקים ואפילו מוגלה הנובעת מהזיהום.
- אדמומיות ונפיחות: גם אלה הם סממנים מובהקים לדלקת חניכיים.
- שיניים מתנדנדות: שיניים מתנדנדות מעידות על דלקת במצב מתקדם, לאיבוד עצם לסת ורקמת חניכיים.
ממה נוצר צורך בטיפולי חניכיים?
בעיות בחניכיים המצריכות טיפול חניכיים מהרמה הקלה ביותר ועד רמה מתקדמת קשורות להצטברות חיידקים על השיניים (פלאק), בעיקר באזור המפגש של השיניים עם החניכיים. כל עוד נעשה טיפול יומיומי של צחצוח שיניים נכון ושימוש בחוט דנטלי הפלאק מוסר לפחות ברובו. כשאין הקפדה מספקת הפלאק מסתייד והופך לאבנית קשה להסרה, נוצרים כיסי עומק בחניכיים עד כדי היעלמות רקמת חניכיים ועצם, נסיגת חניכיים והתרופפות השיניים.
אילו טיפולי חניכיים ישנם?
ישנם סוגים שונים של טיפולים כאשר טיפול חניכיים יותאם לכל מטופל בהתאם לאזור הבעייתי וחומרת הבעיה:
- טיפול מונע: תחת טיפול מונע נמצאים הטיפול הביתי: צחצוח שיניים נכון ומוקפד ושימוש בחוט דנטלי אשר ימנעו חלק גדול מבעיות החניכיים. אל אלה יצטרפו מדי תקופה טיפולי ניקוי אבן על ידי שיננית או רופא שיניים. ניתן להיעזר גם בחומרים לשטיפת הפה המיועדים למניעה.
- ניקוי עמוק והקצעת שורשים: זהו טיפול מתקדם יותר המיועד לטיפול בדלקת חניכיים שהתפשטה ויצרה כיסי עומק בהם מצטברים חיידקים. ניקוי עמוק נעשה בהרדמה מקומית. בטיפול מנוקים כיסי העומק, מסולקת אבנית ומסולקת גם רקמת חניכיים מודלקת למניעת זיהום נוסף. בנוסף מנוקים שורשי השיניים מאבנית ועוברים החלקה (הקצעת שורשים) שתפחית את המקומות בהם יכולים חיידקים להצטבר.
- טיפול אנטיביוטי: ניתן לרוב בנוסף לטיפול של ניקוי עמוק על מנת להפחית את כמות החיידקים שגורמים נזק לשיניים ולחניכיים ובכדי להפחית זיהום ודלקת.
ניתוח לניקוי עמוק: אם ניקוי עמוק והקצעת שורשים בדרך השמרנית לא מספיק, השלב הבא הוא ניתוח בו יורמו החניכיים על מנת לנקות אתהאזור ניקוי יסודי. לאחר מכן תהיה בניה מחדש של העצם והחזרת החניכיים למקומם. - שיקום חניכיים מונחה: בטיפול זה ניתן גירוי לגדילת עצם הלסת באמצעות חומר מילוי מיוחד. ניתן להשתמש בחומר שאינו מתכלה אותו יש להסיר לאחר כחודש וחצי או בחומר מתכלה, כשישנו היום חומר חדש המכיל גם אנטיביוטיקה ונמצא יעיל לתהליך.
- השתלת עצם: במקרה שנוצר חוסר משמעותי של עצם ושיקום חניכיים מונחה אינו מספיק יתבצע ניתוח השתלת עצם. העצם נלקחת מן המטופל עצמו או מתורם ומושתלת באזור בו יש חוסר בעצם. סביב האזור מורחים גם ג'ל המעודד צמיחה מחודשת של עצם.
- השתלת רקמת חניכיים: כאשר ישנה נסיגת חניכיים עד כדי חשיפת שורש השן מתבצעת גם השתלת חניכיים. הרקמה להשתלה באזור החשוף נלקחת לרוב מן החיך.
- סילוק כתמי פיגמנטציה: כתמי פיגמנטציה, כתמים כהים על החניכיים לא חייבים להיות קשורים בהכרח למחלת חניכיים. הם יכולים לנבוע מעישון או מנטייה גנטית. סילוק הכתמים נעשה על ידי חיתוך או קילוף פיזי, על ידי סקלפל או בלייזר.
לכל מטופל ולכל צורך ישנו טיפול משלו, החל מטיפולים פשוטים ועד לניתוחים מורכבים יותר. כבר עם זיהוי בעיה בחניכיים גשו לפריודנט (מומחה חניכיים) שיתן טיפול מתאים. ד"ר חיה מאיר היא פריודנטית מומחית ובעלת ניסיון רב בתחום, לייעוץ חייגו – 073-7841557