באילו מצבים נדרשת השתלת עצם?
אמנם היום יש גם שיטות להשתלת שיניים ללא השתלת עצם (אוגמנטציה) לפני כן, כמו שיטת All-On-4, אך ישנם מטופלים אצלם תהיה חסרה עצם ברמה כזאת שלא ימצא אזור להשתיל בו את השתלים ללא השתלת עצם לפני כן. נדרש ביצוע הפעולה. בנוסף, השתלת עצם בחניכיים באה לענות לעיתים על בעיות אחרות שאינן קשורות להשתלת שיניים כמו איחוי עצמות שבורות, סדוקות או כאלה שתפקודן אינו מספק ולעיבוי וחיזוק הלסת.
מצב בו השתל ארוך מידי
במקרה של החדרת שתל ארוך מידי לעצם נמוכה מידי, הוא עלול לבלוט החוצה. מצב זה יכול לגרום חוסר אסתטיקה אך מעבר לכך יכולות להתפתח דלקות סביב האזור, דימום כרוני, תחושת כאב עזה שלא תוקל ועוד. כמו כן יש אפשרות בו השתל יעבור דרך העצם עד אשר יצא מצידו השני, ואז הוא יכול לפגוע באיברים אחרים, במידה ומדובר בעצם העליונה הוא יכול אפילו להגיע לסינוס ואז הנזק יהיה בהיקף גדול יותר.
מצב בו העצם צרה מידי
ישנם מקרים בהם יש עצם מספיק ארוכה אך היא צרה מידי. במצב כזה יש לפצל את העצם ולהרחיב אותה מהמרכז אל צדה החיצוני, כדי להוסיף עצם כתושה אל המרכז שלה, בכך אפשר למלא את החלל החסר לקבל עצם עבה יותר. זהו תהליך נפוץ הנקרא במונח מקצועי פיצול רכס. אפשרות נוספת היא הוספת שכבה נוספת על גבי העצם כאשר תהליך זה נקרא אוגמנטציה לרוחב. בתהליך זה מוסיפים עצם כתושה על העצם ועל מנת שהיא לא תתפזר מעגנים אותה עם רשת טיטניום, ואחרי מספר חודשים העצם הכתושה הופכת לעצם מקורית.
בניית עצם לגובה
כמו בניית עצם לרוחב אפשר לבנות אותה גם לגובה, תהליך זה נקרא הרמת סינוס. פרוצדורה זאת מתבצעת בחלל האחורי של הלסת העליונה כאשר הרעיון הוא לבנות את העצם אל חלל הסינוס. ישנם בלוקים סינטטים שיכולים להיות יעילים לפעולה זו ואותם יש להתאים בהתאמה אישית, כך אפשר לדלג על הסרת העצם מגוף המטופל. אפשר לייצר אותם בחריטה ממוחשבת ומדויקת . חשוב לציין כי בניית עצם לגובה מוגבלת מבחינת כמות הגובה שאפשר להשיג.
מהו מקור העצם המשמשת להשתלה?
מהלך ההשתלה
ראשית, ישנן מספר הכנות שעל המטופל לבצע לקראת ההשתלה כמו אי שימוש בתרופות מסוימות. במרפאה המטופל עובר הרדמה. הניתוח מתחיל בהכנת אזור ההשתלה לפרוצדורה על ידי ניקוי נוסף וגם הסרת עצמות שיכולות להפריע להשתלה ולהיקלטות העצם בלסת. העצם החדשה מושתלת דרך חתך שנעשה בחניכיים ומוצמדת באמצעות פין מיוחד. לאחר ההשתלה נסגר אזור החתך.
תהליך ההחלמה
תהליך ההחלמה כולו יכול לארוך חודש וחצי עד שלושה חודשים. במהלכו ישנו מעקב אחר תהליך היקלטות העצם והחלמת האזור. באמצעות צילום רנטגן נבדק האם ישנו איחוי בין העצם המושתלת לעצמות הלסת ומוודאים שאין דחיה של העצם. צילום נוסף יש לבצע שנית לאחר תקופת ההחלמה ולוודא שהכל תקין. לאחר הניתוח יש להקפיד על הוראות רופא אם ניתנו.
האם השתלת עצם בחניכיים מתאימה לכל מטופל?
לפני ביצוע הליך השתלת עצם בחניכיים, יבוצעו בדיקות רפואיות וצילומים כדי להעריך את כמות העצם הקיימת ואת איכותה. תוכנית הטיפול תותאם אישית לכל מטופל, תוך שיקול הסיכונים והתועלות של ההשתלה.
במקרים בהם השתלת העצם אינה מומלצת, ייתכנו אלטרנטיבות טיפוליות אחרות או טכניקות שיקום שאינן דורשות השתלת עצם. המטרה היא למצוא את השיטה הטובה ביותר לשיקום הפה והשיניים בהתאם לצרכים הייחודיים והמצב הבריאותי של כל מטופל.
האם השתלת עצם בחניכיים משפרת את הסיכויים להצלחת השתלות שן?
כן, השתלת עצם בחניכיים יכולה לשפר משמעותית את הסיכויים להצלחת השתלות שן. השתלת עצם מיועדת לשחזר ולשפר את כמות ואיכות העצם באזורים בהם העצם איבדה, או לא הייתה נוכחת במידה מספקת, דבר שנדרש לתמיכה ויציבות של השתלים הדנטליים. כאשר העצם חזקה ויציבה, היא מספקת בסיס נאות להשתלה, מה שמגדיל את סיכויי ההצלחה של השתל ומאריך את חייו.
אולי יעניין אותך גם: