מהו גידול?
גידול הוא למעשה צמיחת רקמה עודפת שלא אמורה להיות בגוף. רקמה זו יכולה להיות חיצונית או פנימית ולהופיע על איברים שונים, כולל באזור הפה. גידולים בחלל הפה יכולים להיווצר ממספר רב של גורמים ולעתים הם גם יכולים להיות סרטניים. לרוב הם יהיו בולטים בעין אך שלבי ההתפתחות שלהם, שהם בד"כ איטיים, יכולים להיות נסתרים.
מהן הסכנות של גידולים בפה?
הסכנות עלולות להיות חמורות עד כדי סיכון חיי החולה. אמנם מוות מגידול בפה הוא מצב די נדיר, בעיקר אם לא מדובר על גידול סרטני. מלבד הנזק האסתטי, הגידול עלול לגרום גם לבעיות בדיבור, בלעיסה ובאכילה, ולעתים גם עלול להתפשט למקומות אחרים. במקרים חמורים הוא יכול להגיע עד לגרון ולגרום לבעיות נשימה. במצבים קיצוניים אף יותר הוא יתפשט לאיברים אחרים בגוף או שיגרום לזיהומים ולדימומים.
איך נזהה את הגידולים?
ברגע שניתן לזהות את הגידול באופן ויזואלי זה סימן לכך כי הוא נמצא כבר בשלב מתקדם יותר. כמובן שהגידול תמיד יכול לגדול או להחמיר (שינוי התלוי בסוג הגידול), אך יש שיטות לזהות אותו גם כשהוא רק בהתחלתו. הסימנים המוכרים הם תחושה של צריבה ושל גירוד, תחושות לא נעימות של עקצוצים ועוד תחושות שלא אופייניות לחלל פה נורמלי. יחד עם זאת ייתכנו דימומים, יכול להיות שיהיו קילופים של עור ובמקרים הכי בולטים תחושה של גוש קטן בפה.
כיצד נוכל למנוע אותם?
קשה למנוע גידולים בפה, ודאי כאשר הגידולים עצמם נוצרים מגורמים גנטיים. עם זאת, רוב הגידולים לא יהיו גנטיים אלא נרכשים, כמו למשל כתוצאה מחשיפה לשמש שיכולה לפגוע בחלל הפה הרגיש. זהו אולי הגורם הגדול ביותר לגידולים ובפרט גידולים סרטניים. מלבד השמש ישנם גורמים נוספים כמו למשל עישון, או אי שמירה על היגיינת הפה שעלולה לגרום לזיהומים. לכן, הקפדה על היגיינה נכונה ואי עישון סיגריות הינן פעולות משמעותיות במניעת גידולים בחלל הפה.
כיצד ניתן לטפל בהם?
לאחר זיהוי הגידול, יש צורך לבדוק את חלל הפה ולבצע מספר דגימות למעבדה כדי להבין מהו סוג הגידול ועד כמה הוא חמור. לעתים יש צורך גם לבצע צילומים, לנטול תרופות ובמקרה ומדובר בגידול סרטני, לבצע כימותרפיה והקרנות. אם מדובר בגידול שאינו סרטני ניתן לכרות אותו במידה וזה אפשרי, בהתאם למיקומו. את מהלך הטיפול יקבע רק רופא מומחה בגידולים באזור הפה.